Inschrijving voorkeursrecht met SYVAS

Grenzenkaart van het informatiesysteem

Sinds 1 januari 2024 is de wijze van inschrijving van de voorkeursrecht gemeenten in de kadastrale systemen gewijzigd. Sinds die datum moet SYVAS gebruikt worden om de voorkeursrechten in te schrijven. Rogeo kan dit uit handen nemen.

Voorkeursrecht gemeenten

Publiekrechtelijk middel om grip op een ruimtelijke ontwikkeling te krijgen

SYVAS

Het systeem voor digitaal aanbieden van voorkeursrecht bij het kadaster

Rogeo

Heeft toegang tot SYVAS en jarenlang ervaring met voorbereiden en inschrijven van voorkeursrecht.

Voorkeursrecht 

Met het voorkeursrecht kunnen gemeenten ervoor zorgen dat gronden bij verkoop eerst aan de gemeente aangeboden moeten worden. Door de grote vraag naar woningbouwlocaties wordt het voorkeursrecht (voorheen Wet voorkeursrecht gemeenten, wvg) steeds vaker ingezet. De inschrijving in SYVAS is één van de laatste stappen in het vestigen van het voorlopig en definitieve voorkeursrecht.

Gebruik SYVAS

Om in te kunnen schrijven via SYVAS moet aan diverse vereisten worden voldaan. Zo moet de persoon die in Syvas de documenten mag inschrijven het juiste certificaat hebben. Ook moet de juiste programma’s geïnstalleerd zijn voor het koppelen met het certificaat. Daarnaast moeten de bestanden die geüpload worden ook voldoen aan bepaalde vereisten. Elk op zich kan vertraging geven in het inschrijven van het voorkeursrecht.

Rogeo ondersteunt bij voorkeursrecht

Rogeo heeft de juiste middelen en kennis om de voorkeursrechten in SYVAS in te schrijven. Rogeo heeft jarenlang ervaring met het voorbereiden en ondersteunen bij voorkeursrechten. Daarnaast kan Rogeo de perceelslijsten, bijbehorende kaarten en voorblad voor SYVAS vervaardigen voor het vestigen van het voorkeursrecht. 

Wat kan Rogeo voor jou betekenen? Neem contact op:​

Rogeo staat voor ruimtelijke ontwikkeling en  geo-informatie. Wij maken het mogelijk om reëler te begroten en te beslissen. 

Dit doen wij met informatiemanagement en ruimtelijke onderbouwingen van grondexploitaties en kostenverhaal. 

Wij zijn er voor overheden, adviesbureaus, planeconomen, juristen en taxateurs. 

Rogeo is officieel partner van Ninox

deel deze pagina op: 

© Rogeo B.V. Disclaimer PrivacyverklaringWebdesign: Ontwerpstudio Dot by dot