Ontwikkeling NieuwbouwMonitor: Huidige Stand van Zaken - Rogeo.nl Ontwikkeling NieuwbouwMonitor: Huidige Stand van Zaken - Rogeo.nl

Ontwikkeling NieuwbouwMonitor

Auteur: shuisman
23 oktober, 2024
NIeuwbouwMonitor

De zomer 2024 hebben we bij Rogeo niet stilgezeten! Naast de Rogeo werkzaamheden hebben we ook gewerkt aan de verdere ontwikkeling van de NieuwbouwMonitor. De woningbouwcijfers zijn geüpdatet tot en met augustus en het ontwikkeltempo is bijgewerkt met deze cijfers. Ook hebben we grote stappen gezet om de data en functionaliteit van de NieuwbouwMonitor verder te ontwikkelen.

Ontwikkeltempo woningbouw op projectniveau

Een nieuwe ontwikkeling op de NieuwbouwMonitor is het ontwikkeltempo van woningbouw op projectniveau. Waar we voorheen enkel de voortgang van woningbouw op gemeentelijk niveau rapporteerden, rapporteren we nu ook de voortgang van woningbouw op projectniveau. We monitoren de voortgang voor alle woningbouwlocaties die bij ons bekend zijn en drukken dit uit in een ontwikkeltempo. Onze stelling is dat als een woningbouwproject nu nog niet bekend is, het waarschijnlijk geen substantiële bijdrage zal leveren aan de opgave woningbouw 2031.

Inzicht pijplijn nieuwe woningen

Een andere ontwikkeling op de NieuwbouwMonitor is de inzichtelijkheid van de pijplijn. We hebben de volledige pijplijn van woningbouwprojecten in beeld. Inzicht in de pijplijn nieuwe woningen biedt een waardevol inzicht. Gemiddeld komt twee derde van de nieuwe woningen uit nieuwbouwprojecten. Een derde van de nieuwe woningen komt voort uit initiatieven zoals het splitsen van woningen en functieveranderingen. Het benutten van de bestaande voorraad biedt (kleinschalige) kansen. Ook het beter benutten van de bestaande omgeving, met “Straatje erbij” en “her structuren”, draagt bij aan de woninggave geheel. Net als bij de energietransitie geldt: er is niet één oplossing, maar je moet op alle fronten inzetten.

Nieuwe datasets NieuwbouwMonitor

Ontwikkeling nieuwe datasets op de NieuwbouwMonitor. Er zijn meer dan 10 nieuwe landelijke datasets direct gekoppeld aan de NieuwbouwMonitor. Deze data is gekoppeld aan de nieuwbouwprojecten die we volgen. Denk hierbij aan data over netcongestie, het gebruik van publiek instrumentarium zoals de WVG, en kostenverhaal. We hebben ook de Woningbouwimpuls gekoppeld aan de projecten in ons systeem. Al deze data wordt volledig automatisch gekoppeld en geactualiseerd. De nieuwe datasets bieden extra inzichten en transparantie.

Groei ontwikkeling NieuwbouwMonitor

Vanaf de lancering groeit het gebruik van de NieuwbouwMonitor dagelijks. Naast de inmiddels duizenden aanvragen van projectinformatie en tienduizenden bezoekers per maand hebben we ook veel nieuwe klanten die gebruik maken van de pro-versie van ons systeem. We ontvangen dagelijks feedback uit diverse sectoren over de nieuwbouwprojecten en verwerken honderden mutaties om de nieuwbouwprojecten in de monitor actueel en accuraat te houden.

Wat vind jij belangrijk?

Met al deze ontwikkelingen hebben we een hele lijst aan actiepunten afgewerkt om via de NieuwbouwMonitor inzicht en transparantie in de woningopgave te bieden. We horen ook graag van jou: waar wil je meer inzicht in krijgen? Welke informatie zou volgens jou bijdragen aan een transparantere en efficiëntere woningbouwmarkt?

Transparantie is essentieel voor versnelling van de woningbouwopgave. Wij geloven sterk in transparantie!

Meer weten over dit onderwerp?
Ook interessant:
Deel dit artikel

Wat kan Rogeo voor jou betekenen? Neem contact op:​

Rogeo staat voor ruimtelijke ontwikkeling en  geo-informatie. Wij maken het mogelijk om reëler te begroten en te beslissen. 

Dit doen wij met informatiemanagement en ruimtelijke onderbouwingen van grondexploitaties en kostenverhaal. 

Wij zijn er voor overheden, adviesbureaus, planeconomen, juristen en taxateurs. 

Rogeo is officieel partner van Ninox

deel deze pagina op: 

© Rogeo B.V. Disclaimer PrivacyverklaringWebdesign: Ontwerpstudio Dot by dot